Tuesday, June 12, 2018

Pohjapiirustus







Pohjapiirustus on pääpiirteissään Honkarakenteen Vista-mallista, mutta joitakin muutoksiakin toki tehtiin. Alakerrassa eteisen, teknisen tilan ja kodinhoitohuoneen muodostama kokonaisuus oli alusta alkaen kohdallaan. Erityisesti miellytti se, että tarvittaessa teknisen tilan kautta pääsee kodinhoitohuoneeseen eli tavallaan tekninen tila toimii myös ns. kuraeteisenä. Ainakin likaiset saappaat voi jättää sinne. Kodinhoitohuone on ruhtinaallisen kokoinen, mutta ei siitä oikein mistään kulmasta voinut senttejä poiskaan ottaa. Alakerran wc:tä pienennettiin ja sen myötä eteiseen jää tilaa ”penkille tai lipastolle” tai molemmille. Alakerran wc:hen tehdään suihkuvaraus valmiiksi, jotta on sitten joskus tarvittaessa helppo tehdä muutostyöt. Perustoiveita oli, että takka haluttaisiin ja keittiössä pitää olla hyvin tilaa. Niinpä ensimmäisten suunnitelmien jälkeen keittiötilaa muutettiin siten, että kaapistoseinää on enemmän – tosin sitä kaikkea ei tulla täyttämään kaapeilla, mutta siitä kerron erikseen keittiösuunnittelun osuudessa. Takka siirrettiin keittiöstä olohuoneen puolelle ja siten saadaan keittiöön mahtumaan sekä korkea pakastin että jääkaappi. Hennassa kun ei voi harrastaa sitä, että jopa 3 kertaa päivässä käytäisiin ruokakaupassa hakemassa jotakin, mikä on aiemmin unohtunut. Kaupungin keskustan tuntumassa asuessa tämä ei ole ollut yhtään mahdotonta.

Portaiden alle olen haaveillut sijoittavani ”lavitsan”, jossa voin ottaa päivätorkut tai oikaista selkääni askareiden lomassa.

Koska varsinaisia makuuhuoneita tarvitaan vain yksi, yläkertaan oli tulossa enemmän muutoksia. Toki pitää ottaa huomioon sekin, että jonakin päivänä talossa asuu joku muu ja heillä voi olla ihan erilaiset tarpeet kuin meillä. Joka tapauksessa meille tulee vain yksi makuuhuone, jonka yhteyteen iso vaatehuone. Toinen yläkerran huoneista on osittain avoin tila ja tarkoitettu vierastilaksi tai työtilaksi tai jumppatilaksi tai joksikin  muuksi. Alakerran olohuoneesta on osa avointa tilaa yläkerran kattoon saakka. Lisäksi yläkertaan tulee erillinen wc sekä sauna ja pesuhuone. Ehkä eniten kysymyksiä esitetään siitä, että miksi sauna yläkertaan ja että siitähän tulee mitä ilmeisemmin vesivahinko. Niin; kaikki tilat eivät mahdu alakertaan, jos se yläkertakin kuitenkin on olemassa. Ja jos vesivahinko tulee, niin sittenhän se ainakin on helpompi havaita kuin jos sauna ja pesuhuone olisivat alakerrassa😊

Näitä toiveitamme toteutti menestyksekkäästi Honkarakenteen arkkitehti Tuuli Petäjä-Sirén.


No comments:

Post a Comment