Wednesday, June 6, 2018

Talon suunnittelu





*Kaupallinen yhteistyö Honkarakenteen kanssa

Ulkoa talomme tulee näyttämään tällaiselta. Malli perustuu hyvin pitkälti Honkarakenteen Vista-malliin, josta Honkarakenteen arkkitehti Tuuli Petäjä-Sirén muokkasi omien tarpeidemme ja toiveidemme mukaisen. Honkarakenteeseen tutustuimme syvemmin syyskuussa Karstulassa tehdastapahtumassa ja seuraavan kerran lokakuussa Tuusulan näyttelyalueen avajaistapahtumassa. Tuusulassa tapasimme myös Honka-myynnin Tapio Ahlbladin, jonka kanssa olemme sittemmin tehneet kauppoja kuin myös ratkoneet monia muitakin asioita.

Talosta tulee tosiaan tummanpunainen, ns. falunpunainen eli punamullanpunainen. Emme olleet varmoja, meneekö tämä rakennusvalvonnassa läpi, koska kaavassa on määritelty värit tummiksi ja maanläheisiksi. Eli varmastikin paljon mustaa, tummaa harmaata ja ehkä tummaa ruskeata tulee alueella olemaan. Mutta läpi siis meni. Katto ja muut peltiosat tummaa harmaata ja tuo sisäänkäynnin kehys eli kuisti luonnoväristä puuta. Hennaan suositellaan 2- tai jopa 2,5 kerroksisia taloja. Yksikerroksinenkin on mahdollinen, mutta silloin pitäisi olla ainakin käyttöullakko. Harjan suunta, kattokaltevuus ja katon malli ovat määriteltyjä. Myös ikkunoiden maksimikoko eli %-osuus koko seinäalasta on määritelty. Ei myöskään sallita julkisivun väristä merkittävästi poikkeavia ikkunanpuitteita tai nurkkalautoja.

Olimme aika paljon tutkineet erilaisia malleja ja Honkarakenteella on esim. Savu-malli, joka miellytti meitä, mutta loppujen lopuksi Vista vei voiton. Vistassa oli jo valmiiksi hyvä kokonaisuus eteisen, teknisen tilan ja kodinhoitohuoneen osalta. Keittiötä vähän suurennettiin ja yläkerrasta vähennettiin huoneita. Näin pääpiirteissään. Tuuli Petäjä-Sirén sitten toi ammattitaidollaan mukaan ratkaisuja, joita itse emme olleet osanneet ajatellakaan. Talon osalta palaset loksahtivat paikallaan nopeasti ja helposti. Piharakennusta jumpattiin huomattavasti pidempään, mutta kerron siitä sitten toisella kertaa. Ylemmässä kuvassa päädyn ainoa ikkuna on kodinhoitohuoneeseen, kyseinen pääty kun on naapuriin päin. Eli isommat ikkunat on keskitetty toisiin suuntiin kuin aivan lähinaapureihin. Alemmassa kuvassa puolestaan pääty on pellolle päin ja pitkä sivu naapurikadun talojen suuntaan.


No comments:

Post a Comment