Sunday, June 10, 2018

Piharakennus





Kuten aiemmin kerroinkin, niin autokatoksen lopullinen malli ei ratkennut niin helposti kuin talon. Halusimme mukaan jonkinlaisen varastotilan ja autolle sekä polkupyörille katoksen. Rakennusoikeutta on 40 neliötä, mutta onneksemme vähintään 30%:sti avointa tilaa ei lasketa mukaan tuohon neliömäärään. Honkarakenteen Tuuli Petäjä-Sirén piirsi meille ensimmäiset ehdotukset, jotka jätettiin hetkeksi lepäämään. Tapaamisessa sitten esitimme omat vielä edenneet ajatuksemme ja niinpä Tuuli suunnitteli meille erittäin onnistuneen piharakennuksen. Autokatoksen, polkupyöräkatoksen (joka voi talvella toimia vaikkapa pyykinkuivatuspaikkana), jätekatoksen ja varaston lisäksi siinä on pieni kuisti, jonka nurkkauksessa voi säilyttää vaikka grillin.

Odotan piharakennusta melkein yhtä paljon kuin talon valmistumista. Näen silmissäni kuvan, jossa sateisena syyskuun päivänä istun kuistilla aivan kuin joskus lapsena vanhan punamultaisen aitan rappusella Hollolan Tennilässä.

Honkarakenne siis toimittaa meille autokatoksen kaikki tarvikkeet ja heidän kumppaninsa Perustava tekee perustukset.

Autokatoksen suunnittelu oli kaiken kaikkiaan paljon värikkäämpää kuin talon😊 Esimerkiksi palo-osastointi tuotti päänvaivaa. Koska rakennuksessa on varasto, pitää koko katososio palo-osastoida muusta rakennuksesta. Tätä asiaa kuulemma tulkitaan hyvin eri tavoin eri kunnissa. Orimattilassa nimenomaan näin, mutta esimerkiksi Oulussa aivan toisin. Vaikkakin omasta mielestämme rakennusmääräykset hyvin yksiselitteisesti sanovat, että autokatos pitää osastoida muusta rakennuksesta. Suojaetäisyydet muihin rakennuksiin ja naapureihin täyttyvät, joten sen takia palo-osastointia ei tässä tapauksessa tarvita.

Vielä ihan viittä vaille ennen lupahakemusta rakennusta lyhennettiin puolella metrillä, koska muutoin routaeristeet eivät olisi mahtuneet oman tontin puolelle. Olimme sokeasti vain katsoneet, että rakennus kyllä mahtuu, mutta eipä sekään ollut niin yksinkertaista. Onneksi tuo puolen metrin lyhennys ei ollut kriittinen. Varasto toki tämän myötä pieneni, mutta siitä jää kuitenkin ihan riittävän kokoinen.

Yllä olevassa kuvassa rakennus on kuvattuna pihan suunnasta. Vasemmalla on pyöräkatos ja sen takana autokatos. Oikealla puolestaan kuisti ja sen takana varasto.

No comments:

Post a Comment