Wednesday, June 20, 2018

Pihasuunnitelma




*Kaupallinen yhteistyö Honkarakenteen kanssa


Kysyin Honkarakenteen Tapio Ahlbladilta, tietäisikö hän hyvää pihasuunnittelijaa. Tapio suositteli Suunnittelu- ja Viherpalvelu Sirpa Pasasta. Aluksi viestittelimme Sirpan kanssa sähköpostilla; listasin hänelle muutamia toiveitamme. Kun tapasimme ja keskustelimme ensimmäisen kerran, oli hänellä jo ensimmäinen versio suunnitelmasta valmiina. Jo tämä versio oli erittäin mieluinen. Tapaamisessa juteltiin toiveistamme hiukan tarkemmin.

Kasvien osalta Sirpa päätyi perinteisiin, Suomessa hyvin menestyviin lajeihin. Esimerkkejä: pihasyreeni, kotipihlaja, mustakuusi, pilarikataja, kuutamohortensia. Lisäksi mustaherukka, punaherukka, karviainen, omenapuita.....tarhakurtturuusu, säleikkövilliviini.

Pihalle on suunniteltu myös patio/terassi, koska talon yhteydessä ei ole mitään muita kuin sisäänkäynnin avoin kuisti. Toivoimme myös hyötypuutarhaa ja sekin on suunnitelmassa huomioitu; lähinnä kasvulaatikoiden muodossa. Jossakin väliversiossa oli myös kasvihuone, mutta se ei lopulliseen versioon päätynyt. Nähtäväksi jää, miten sille sitten lopulta käy.

Itselläni ei ole koskaan ollut kompostoria, mutta sellainenkin pitänee jatkossa olla. Hämmästystä on herättänyt lähinnä se, että niitä pitääkin ehkä olla kolme kappaletta. Yksi kotitalouden biojätteelle, mutta kun siihen voikin laittaa vain tietyn määrän puutarhajätettä, niin siksi pitää olla oma kompostori puutarhajätteelle. Ja puutarhajätteelle vielä toinenkin kompostori, koska puutarhajäte kompostoituu pari vuotta. Tämä tosin voi olla kompostorimyyjän markkinointipuhetta, en ole tutkinut asiaa mistään muusta lähteestä😊

Pihasuunnitelmassa on myös peli-/leikkialue – jotta voitaisiin pelata sulkapalloa omalla pihalla. Ensivaikutelma tontista kuitenkin antoi ymmärtää, että se tuskin tulee toteumaan, koska tontilla ei ole kovinkaan paljon tasaista pintaa. Mutta perustusten ja täyttöjen valmistuttua näkymä onkin muuttunut sen verran, että sulkapallon peluu saattaa sittenkin onnistua.

Sirpa on kokenut suunnittelija (vaikkakaan pihoja hän ei ole suunnitellut vielä kovinkaan pitkään) ja se hänen työssään näkyikin. Hänen ansiotaan on, että piharakennuksen lyhennys tajuttiin tehdä ”ajoissa” eli ennen lupahakemusta ja Sirpa oli myös ainoa, joka suunnitteluvaiheessa esitti huolensa hulepainanteen korosta verrattuna talon korkoihin. Sittemmin talon korkoa nostettiin 30 cm, joten enää ei ole huolta tuosta hulepainanteen korostakaan.

Sirpalle kiitokset ja menestystä pihojen suunnitteluun!

Sirpan vinkkejä hirsitalon pihan suunnitteluun löydät myös Honkarakenteen sivustolta: http://bot.fi/2oxv

No comments:

Post a Comment