Saturday, June 16, 2018

Maansiirtotyöt ja perustukset





Maansiirtotyöt aloitettiin 10.5.2018. Sitä ennen oli kaadettu puut, joka oli kaikkein helpoin homma, sillä puita ei tontilla ollut. Aloitettiin siis pintamaan poistolla. Orimattilan kaupunki avasi Hennan maankaatopaikan myös Hennan rakentajien käyttöön. Tämä on tosi hieno asia, sillä tuntuisi tosi turhalta ajattaa pintamaita parinkymmenen kilometrin päähän Orimattilaan tai Lahteen. Myös soraa ja sepeliä on saatavilla ihan naapurista Arto Teriaholta. Sekin on hienoa, että uusiakaan maa-aineksia ei tarvinnut ajeluttaa pitkien matkojen takaa.

Maansiirtotöistä en ole kantanut juurikaan huolta, sillä niistä on joutunut huolehtimaan jo ammatinvalinnankin puolesta veljeni. Ainakin yhdet yöunet oli menneet, kun hän mietti varasuunnitelmaa. Työtä olikin ennakoitua enemmän, joten mietitty varasuunnitelma tuli tarpeeseen. Nostan hattua maanrakennusalan ammattilaisille, sillä monen monta asiaa on heillä osattavana ja huolehdittavana. Onhan lisäksi kysymys todellä tärkeistä osa-alueista: esimerkiksi vesien ohjauksesta pois talolta ja talon viereltä ja tontilta sekä hyvän alustan luomisesta perustuksille ja siten koko talolle.

Tontti on peltoa ja erittäin savista sellaista. Pohjatutkimus teetettiin alkuvuodesta ja senkin perusteella saa porata aika syvälle ennen kuin kallio tulee vastaan. Ei siis mikään Suomessa keskimääräinen kolme metriä muuta maa-ainesta ja siitä lähtien kalliota.

Talon ja autokatoksen perustukset tehdään samalla, joten myös maansiirtotyöt tehtiin samalla kertaa. Pintamaata lähti pois ihan mukavia määriä ja soraa, mursketta ja sepeliä tuli tilalle vastaavasti.

Honkarakenteen kumppani Perustava ilmoitti tulevansa paikalle maanantaina 28.5.2018 ja näin myös tapahtui. Perustavahan on lähtöisin Orimattilasta, joten mukavahan se on, että nimenomaan Perustava oli asialla.

Tasan kuukauden kuluttua 9.6.2018 kaikki on perustusten ja maansiirtotöiden osalta viimeisen päälle valmiina. On testattu sadevesiviemärien ja viemärin toimivuudet. On viety roskat Pilleriin. Oikaistu tonttikeskuksen ovet. Tiivistetty ja siloteltu sepelit ja sorat. Ja viimeiseksi siirretty työmaakyltti omalle paikalleen. Paljon on opittu, mutta olisihan se ollut helpompaa, jos olisi osattu jo aiemmin. Sitten seuraavaa taloa tehdessä osataan😊 Viikon verran enää ja sitten alkaa hirsiseinät nousta.

Ylpeinä voimme katsoa, kuinka hyvälle pohjalle talomme rakentuu!


No comments:

Post a Comment