Wednesday, April 10, 2019

Muuttoviikot


Perjantaina 22.3.2019 oli käyttöönottotarkastus ja saatiin muuttolupa. Siitä lähtien muuttoa on tehty😊 Ensimmäiset tavarat tuotiin ja saapuivat heti saman iltapäivän aikana, mutta koska tavarat on olleet puolentoista vuoden ajan ripoteltuna noin seitsemään eri osoitteeseen, vie muutto jonkin verran aikaa. Ensi viikonlopun jälkeen on vain kaksi paikkaa jäljellä, joten voiton puolella ollaan. Vaikka karsimista on tehty jokaisen muuton yhteydessä ja vielä varastoidessakin, niin siitä huolimatta tavaraa on liian paljon. En ole valmis ihan sille tasolle, että jalkineita olisi vain neljät (kumisaappaat, talvikengät, lenkkarit ja kesäkengät), mutta jonkin verran on kierrätystavaroita vastaanottavia paikkoja hyödynnetty edelleen.

Blogin kirjoitus hiipuu tässä vähitellen. LVI-juttu on vielä tulossa, pidän sen kuitenkin jemmassa niin kauan kuin viimeisetkin LVI-työt on tehty. Suurimpia tekemättömiä asioita ovat piharakennuksen maalaus ja pihahommat. Lisäksi tietysti kaikennäköistä pientä. Sisältä puuttuu vielä vähän säilytysratkaisuja ja liukuovia, mutta ei muuta isompaa. Paikkamaalausta hiukan myös, mutta tehdään ne sitten kaikki samalla, kunhan on tavarat saatu paikalleen.

Olimme valmistautuneet käyttöönottotarkastukseen hyvin. Olimme esimerkiksi koonneet kaikki käyttöohjeet ja muun muassa kirjanneet ylös joka ikisen talossa käytetyn maalin ja laastin yms. tuotetiedot. Näitä mitään ei katsottu, joten tavallaan turhaa työtä, mutta onpahan tehty. Todistus verottajalle tehdystä ilmoituksesta piti olla ja luonnollisesti sähkötarkastuspöytäkirjat ja lvi-pöytäkirjat. Tiiveysmittauksen ja energiatodistuksen olimme toimittaneet etukäteen, joten niitäkään ei tarkastuksessa tarvittu. Takan tyyppikilpeä kysyttiin, mutta myöhemmin selvisi, että ainakaan Tulikivi ei enää laita kilpiä takkoihinsa. Ainoa varsinainen puute oli yläkerran lattialämmityksen jakotukin vesivuotoilmaisin tai vastaava hyvän rakennustavan mukainen ratkaisu. Hoidetaan kuntoon! Kuulemma ruoanlaittoon riittäisi mikroaaltouuni ja peseytymiseen bidee-suihku. Näillä pitäisi käyttöönottoluvan irrota, mutta jäipä testaamatta. Jos rakennus näyttää työmaalta (eli sahat ja muut sisällä ja työmaasiivous jäänyt muutamana päivänä tekemättä), niin voi olla vaikea paikka. Samoin tekemättä jäänyt LVI-tarkastus estää käyttöönoton. Esimerkiksi Orimattilassa ei tehdä enää kunnan puolesta erillistä LVI-tarkastusta, mutta rakennuskohteen KVV- ja LVI-työnjohtajan pitää tehdä oma tarkastuksensa.

Käyttöönottoviikko oli varsin vaiheikas. Maanantaina paikalla piti olla Tobucon miesten lisäksi sähkömiehet, LVI-miehet ja kalusteasentaja. Tobuco ja LVI saapuivat paikalle, mutta muita ei näkynyt. Sähkömiehiltä oli hajonnut auto, joten he saapuivat noin 6h myöhemmin. Samoin kuin kalusteasentajax2. Talo oli täynnä väkeä, vaikkakin Tobuco ja LVI melkeinpä poistuivat, kun ”iltavuoro” aloitti. Iltavuoroa riitti sitten ties minnekä saakka. Me itse poistuimme paikalta klo 22.30 paikkeilla, jolloin hermot oli mennyt vasta yhden kerran oikein kunnolla. Syystä että kauan haaveilemani suoraliitäntäinen pyyhekuivain olikin yhtäkkiä pistorasialiitännällä. Asiaa oli kuitenkin iltapäivän ja illan mittaan käsitelty, mutta missään vaiheessa vaihtoehto ei ollut pistorasialiitäntä, mutta niin siinä vain kävi. Parempi poistua paikalta ja toivottaa hyvää jatkoa!

Seuraavat kaksi päivää menivät aamusta iltaan palkkatyön parissa, kunnes torstaina sitten saavuin odottelemaan LVI-tarkastuksen tekijää ja myös kalusteasentajaa. Onneksi tekemistä riitti, vaikka viimeksi mainittu ei saapunutkaan. Seuraavana aamuna oli taas pinna tiukalla ja palautteen antamisen taidot tarpeen, kun hän sitten pari tuntia ennen rakennustarkastajaa saapui paikalle. Eivät keskeneräiset asiat toki olisi tarkastusta pilanneet, mutta pyrimme tekemään asiat kunnolla ja ajoissa, joten oletamme ja edellytämme, että muutkin toimivat samalla tavalla. Ainakin he, joille maksamme😊


Tässä muutamia kuvia valmiista tai melkein valmiista tuotoksista; keittiö, portaat, sauna, makuuhuone ja yläkerran aula.



No comments:

Post a Comment