Thursday, July 26, 2018

Sähkösuunnittelu



*Kaupallinen yhteistyö Honkarakenteen kanssa

Valaistuksesta puhutaan ja kirjoitetaan nykyisin paljon. Talopaketin toimitukseen kuului mukaan ns. sähköjen perustaso, mutta alusta alkaen oli selvää, että se taso ei tule riittämään. Kutsuisin sitä perustason sijaan minimitasoksi. Kiitosta saa sähkösuunnittelijamme Tuomo Jäntti Tumastecilta (Honkarakenteen kumppani). Kävimme hänen kanssaan huone huoneelta läpi, mitä perustasoon kuuluu ja mitä tarpeita meillä olisi. Etukäteen oli ohjeistettu, että miettikää kalustukset yms. mahdollisimman valmiiksi, niin asiat pystyy huomioimaan myös sähköissä. Olimme ennen sähköpalaveria viettäneet ainakin parikymmentä tuntia pelkästään sähköjä miettien. Ja sitten vielä Tuomon kanssa puhelinpalaverissa kolmisen tuntia.

Emme käyttäneet erillistä valaistussuunnittelijaa vaan erinäisiä julkaisuja omatoimisesti tutkien yritimme päästä selville niin nykysuuntauksista kuin ennen kaikkea meille riittävästä valaistuksesta. Jos taloamme jotenkin luokittelisi, niin sanoisin, että siitä ei tule moderni vaan klassinen tai jopa jossain määrin perinteinen. Myös valaistuksen osalta ollaan enempi perinteisillä kuin modernilla linjoilla. Mutta valaistusta pitää olla kuitenkin riittävästi. Muistaakseni on niin, että 60 vuotias tarvitsee tavallisiin arjen askareihin peräti 5-6 kertaa enemmän valoa kuin 20 vuotias. Ero on aivan valtava.

Melkein pelkästään Kelvineillä saa itsensä sekaisin. Puhumattakaan ledeistä ja kuiduista jne. Meille ei tule yhtään upotettua valaisinta, mutta keittiön ja kodinhoitohuoneen yläkaappien alapintaan sekä portaisiin tulee sentään led-listat ja saunaankin vähän kuituvaloa. Muutoin mennään perinteisillä kattovalaisimilla. No on sentään varauduttu siihen, että niin halutessamme saamme helposti toteutettua epäsuoran valaistuksen keittiökaapistojen päälle.

Pistorasioiden ja tietotekniikkarasioiden riittävyys on pyritty varmistamaan edellä mainitulla kalusteiden sijoittelun miettimisellä. Pistorasioita ei ole mahdottoman paljon, mutta todennäköisesti riittävästi kuitenkin. Yläkerran aulaan tulee yksi valolla varustettu pistorasia – yöllä wc:hen mennessä ei tarvitse laittaa muita valoja päälle. Liukuovikaapistoihin tulee pistorasiat, jotta saadaan kaappien sisälle valaisimet. Muutamissa kohdissa myös pistorasioiden korkeuksia on mietitty erityisen tarkkaan – esim. hiustenkuivaus tai vastaava toiminta kun on helpompaa, jos pistorasia on korkeammalla kuin lähellä lattian rajaa. Myös aamiaiskaapin sisälle tulee valaistus.

Talon ulkovalaistuksessakin poiketaan tämän hetken muodista eli talossa ei tule olemaan valaisimia ulkoseinillä. Talon sisäänkäynti eli kuisti valaistaan kunnolla ja samoin piharakennuksen kulkupaikat, mutta muutoin ulkovalaistus toteutetaan pihavalaistuksella. Pääsemmehän nauttimaan myös katuvalaistuksesta, sillä lähin katuvalaisin on 1,5 metrin päässä piharakennuksen seinästä😊

Tuomo Jäntille kiitosta erityisesti siitä, että hän kertoi, mikä on järkevää ja mikä ei – hän uskalsi sanoa rohkeasti asiantuntevan mielipiteensä!

2 comments:

  1. En tiennytkään tuosta, että vanhemmat ihmiset tarvitsevat noinkin paljon enemmän sitä valoa näkeäkseen kunnolla. Meillä sähköasennus on vasta muutaman kuukauden kuluttua, ei kovin pitkällä olla sen suhteen. Voi kuitenkin olla, että joitain muutoksia vielä tehdään. https://www.oulunsahkotek.fi/sahkosuunnittelu-ja-sahkoasennus/

    ReplyDelete
  2. Onkin tärkeää että sähkösuunnittelu ja tällaiset asiat hoituvat hyvin. Meilläkin urakka alkamassa, tosin työpaikalla. Olisi tarkoitus etsiä joku teollisuuden kone- ja laitesuunnitteluun. https://mecaplan.fi/yritys/

    ReplyDelete